Υπηρεσίες
Τιμοκατάλογοι
Πως δουλεύει
Καλώς ήρθατε στο Wilio! Βλέπετε το Wilio ως μη εγγεγραμμένος πελάτης
Μεταβείτε σε επαγγελματίες
Πλοήγηση
Υπηρεσίες
Λίστα τιμών
Σχετικά με την εφαρμογή
Κατεβάστε την εφαρμογή
Πώς λειτουργεί
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε
Επικοινωνήστε μαζί μας
Σχετικά με το Wilio
Συνδεθείτε
Καλώς ήρθατε στο Wilio! Βλέπετε το Wilio ως μη εγγεγραμμένος πελάτης
Μεταβείτε σε επαγγελματίες
Πλοήγηση
Υπηρεσίες
Λίστα τιμών
Σχετικά με την εφαρμογή
Κατεβάστε την εφαρμογή
Πώς λειτουργεί
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε
Επικοινωνήστε μαζί μας
Σχετικά με το Wilio
Συνδεθείτε

ηλεκτροστατικη βαφη

Ψάχνετε για μηχανή βαφής πούδρας; Έχουμε 21.705 παρόχους σε αυτήν την κατηγορία. Αποστολή ερωτήματος.

Ξεκίνα
32.766 εγγεγραμμένους επαγγελματίες
87.798 λυμένα έργα
4.8 από τις 5 Μέση αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων μας
226 512 Εγκαταστάσεις εφαρμογής
ηλεκτροστατικη βαφη

Χρειάζεστε υπηρεσία στον τομέα της πούδρας; Το Wilio θα σας βοηθήσει να βρείτε ειδικούς ποιότητας για την απολίπανση και την αφαίρεση ρύπων, την προεπεξεργασία μετάλλων με φωσφορικά και χρωμικά άλατα. Η τιμή της επιφανειακής επεξεργασίας μετάλλων με βαφές ψησίματος σε σκόνη εξαρτάται συνήθως από το εύρος των υπηρεσιών. Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες: κόστος μεταφοράς, χρήση ειδικών τεχνολογιών σκόνης που παρέχονται από έναν από τους 21.705 ζωγράφους μας στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Δείτε επίσης:Τιμές
32.766 εγγεγραμμένους επαγγελματίες
87.798 λυμένα έργα
4.8 από τις 5 Μέση αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων μας
226 512 Εγκαταστάσεις εφαρμογής
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΤι πρέπει να ξέρετε

Επικάλυψη σε σκόνη
Η επίστρωση σε σκόνη είναι μια διαδικασία φινιρίσματος κατά την οποία ένα ξηρό, χαλαρό θερμοπλαστικό ή θερμοσκληρυνόμενο υλικό σε σκόνη εφαρμόζεται σε μια επιφάνεια, η οποία λιώνει και σκληραίνει σε μια ομοιόμορφη επίστρωση. Αυτή η διαδικασία φινιρίσματος είναι κατάλληλη για μια ποικιλία υλικών, συμπεριλαμβανομένων μετάλλων, πλαστικών, γυαλιού και ινοσανίδων μέσης πυκνότητας (MDF), και μπορεί να προσφέρει λειτουργικά και διακοσμητικά φινιρίσματα σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, φινιρισμάτων και υφών που δεν επιτυγχάνονται εύκολα με συμβατικές μεθόδους. εφαρμογή υγρού χρώματος.

Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι βαφής με σκόνη:
•    ηλεκτροστατική εναπόθεση ψεκασμού (ESD)
•    εφαρμογή σε ρευστοποιημένη κλίνη.

Οποιαδήποτε από αυτές τις διαδικασίες μπορεί να επιτύχει μια ομαλή και σκληρή επιφάνεια που είναι γενικά πιο ανθεκτική, φθηνότερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον από μια παρόμοια υγρή επίστρωση. Ωστόσο, ενώ οι επικαλύψεις σε σκόνη παρουσιάζουν ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι των υγρών επικαλύψεων, ειδικά όταν εφαρμόζονται παχιές ή πολύ καταπονημένες επιφανειακές στρώσεις, δεν είναι κατάλληλες για όλες τις κατασκευαστικές εφαρμογές, όπως λεπτές στρώσεις ή κατά την εφαρμογή μεγάλων εξαρτημάτων. Οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές που απαιτούνται από μια συγκεκριμένη εφαρμογή βαφής σκόνης - όπως το περιβάλλον εφαρμογής, τα υλικά υποστρώματος, το μέγεθος, το κόστος, ο χρόνος επεξεργασίας - βοηθούν στον προσδιορισμό του τύπου της διαδικασίας επίστρωσης που είναι πιο κατάλληλη για χρήση.

Ενώ κάθε διαδικασία επίστρωσης έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, αυτό το άρθρο εστιάζει στην επίστρωση με σκόνη, περιγράφοντας τα βασικά στοιχεία των διαδικασιών βαφής με σκόνη και τα απαραίτητα εξαρτήματα και μηχανισμούς ενός συστήματος βαφής πούδρας. Αυτό το άρθρο διερευνά περαιτέρω τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς της διαδικασίας βαφής με σκόνη και παρέχει ορισμένα από τα ζητήματα που πρέπει να έχουν υπόψη οι κατασκευαστές όταν επιλέγουν έναν πάροχο υπηρεσιών βαφής πούδρας.

Διαδικασία επικάλυψης σε σκόνη
Η επίστρωση σε σκόνη είναι μια διαδικασία επεξεργασίας επιφανειών πολλαπλών σταδίων κατάλληλη για μεταλλικά και μη μεταλλικά υποστρώματα. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει μια φάση προετοιμασίας, εφαρμογής και σκλήρυνσης και χρησιμοποιεί τουλάχιστον ένα πιστόλι ψεκασμού, έναν θάλαμο ψεκασμού και έναν φούρνο ωρίμανσης. Προκειμένου η διαδικασία φινιρίσματος να λειτουργεί ομαλά και με τη βέλτιστη χωρητικότητα, οι κατασκευαστές και οι πάροχοι υπηρεσιών φινιρίσματος θα πρέπει να λάβουν υπόψη αρκετούς παράγοντες, όπως το υλικό επιφάνειας που πρόκειται να επικαλυφθεί και τις ιδιότητές του, καθώς και τον τύπο του χρησιμοποιούμενου υλικού επικάλυψης πούδρας.

Επισκόπηση διαδικασιών και εξοπλισμού
Σε αντίθεση με τη διαδικασία υγρής επίστρωσης, η οποία χρησιμοποιεί ένα υγρό πολτό επίστρωσης, η επίστρωση με σκόνη είναι μια διαδικασία ξηρού φινιρίσματος που χρησιμοποιεί ένα υλικό επίστρωσης σκόνης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικάλυψης με σκόνη, η σκόνη εφαρμόζεται σε μια προεπεξεργασμένη επιφάνεια υποστρώματος, λιώνεται και στη συνέχεια ξηραίνεται και σκληραίνει σε μια προστατευτική/διακοσμητική επίστρωση. Αυτή η διαδικασία έχει τρία στάδια: προετοιμασία επιφάνειας, επίστρωση και θερμική σκλήρυνση. Κάθε στάδιο χρησιμοποιεί ένα σύνολο υλικών και εξοπλισμού ενδεικτικό των ιδιαιτεροτήτων του (π.χ. το στάδιο σκλήρυνσης χρησιμοποιεί φούρνο ωρίμανσης) και, όταν ολοκληρωθεί σωστά, συμβάλλει στην παραγωγή ενός ανθεκτικού και ομοιόμορφου φινιρίσματος.

Φάση προετοιμασίας: Πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε υλικού επικάλυψης πούδρας, η επιφάνεια του υποστρώματος πρέπει να καθαριστεί και να υποβληθεί σε επεξεργασία έτσι ώστε το μέρος να είναι απαλλαγμένο από σκόνη και βρωμιά. Εάν η επιφάνεια δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη, τυχόν υπολείμματα και εναποθέσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πρόσφυση της σκόνης και την ποιότητα του φινιρίσματος. Η πλήρης επεξεργασία με το προϊόν εξαρτάται κυρίως από το επικαλυμμένο υλικό. Ωστόσο, μερικά από τα βήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αυτό το στάδιο περιλαμβάνουν τον καθαρισμό, το ξέπλυμα, τη χάραξη, την ανατίναξη και το στέγνωμα και ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός περιλαμβάνει σταθμούς πλύσης και στεγνωτήρια.

Το λάδι, το γράσο, ο διαλύτης και τα υπολείμματα μπορούν να αφαιρεθούν από την επιφάνεια με ασθενή αλκαλικά και ουδέτερα απορρυπαντικά σε δεξαμενές εμβάπτισης ή σε σταθμούς πλύσης. Οι σταθμοί πλύσης έχουν τη δυνατότητα να ψεκάζουν εξαρτήματα με ζεστό νερό, ατμό, απορρυπαντικό και άλλα διαλύματα προεπεξεργασίας για να καθαρίσουν, να προετοιμάσουν χημικά και να ξεπλύνουν την επιφάνεια πριν τη βαφή.

Μέρη που έχουν επιφανειακές ακαθαρσίες - π.χ. σκουριά, λέπια, υπάρχουσα βαφή ή φινίρισμα – γενικά απαιτείται η χρήση ενός δωματίου με τζετ. Ένας θάλαμος εκτόξευσης είναι ένας θάλαμος που χρησιμοποιεί ένα πεπιεσμένο ρευστό - συνήθως πεπιεσμένο αέρα - για να προωθήσει ένα λειαντικό υλικό όπως άμμο, χαλίκι ή βολή πάνω σε μια επιφάνεια. Το ισχυρό λειαντικό αφαιρεί τις επιφανειακές ακαθαρσίες και δημιουργεί μια καθαρότερη, πιο λεία υφή και επιφάνεια στην οποία εφαρμόζεται το υλικό επίστρωσης.

Ορισμένες εφαρμογές βαφής πούδρας χρησιμοποιούν επίσης ξηρό φούρνο. Παρόμοια με τον φούρνο που χρησιμοποιείται στη φάση σκλήρυνσης, ο ξηρός φούρνος εξατμίζει το υπόλοιπο νερό ή διαλύματα από τα πλυμένα ή ξεπλυμένα μέρη και θερμαίνει τα μέρη στη βέλτιστη θερμοκρασία για το στάδιο της επίστρωσης.

Εάν το απαιτεί ο σχεδιασμός του εξαρτήματος ορισμένα μέρη παρέμειναν χωρίς επικάλυψη, τα προϊόντα κάλυψης (π.χ. κουκκίδες κάλυψης) εφαρμόζονται στο υπόστρωμα πριν από τη φάση εφαρμογής. Αυτά τα προαναφερθέντα προϊόντα είναι διαθέσιμα σε διάφορα τυπικά και προσαρμόσιμα σχήματα και μορφές. Ωστόσο, είναι γενικά κατασκευασμένα από χαρτί ή πλαστική μεμβράνη επικαλυμμένη με μια ευαίσθητη στην πίεση κόλλα που τους επιτρέπει να προσκολλώνται στο υπόστρωμα και να προστατεύουν την επικαλυμμένη περιοχή από την επαφή με το υλικό πούδρας κατά τη διάρκεια της βαφής με σκόνη.

Φάση Εφαρμογής: Όπως αναφέρθηκε στην επόμενη ενότητα, μπορούν να εφαρμοστούν δύο τύποι υλικών βαφής πούδρας. Το είδος του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή της επίστρωσης καθορίζει εν μέρει τον τρόπο εφαρμογής. Οι κατασκευαστές και οι πάροχοι υπηρεσιών φινιρίσματος χρησιμοποιούν δύο κύριες μεθόδους βαφής πούδρας - ηλεκτροστατική βαφή πούδρας (ESD) και επίστρωση σε μορφή ρευστής σκόνης.

Ηλεκτροστατική εναπόθεση (ESD): Ένα υλικό επίστρωσης εφαρμόζεται στα περισσότερα μεταλλικά μέρη με βαφή πούδρας με ηλεκτροστατικό ψεκασμό. Αυτή η μέθοδος εφαρμογής χρησιμοποιεί θάλαμο ψεκασμού, διανομέα σκόνης, ηλεκτροστατικό πιστόλι ψεκασμού και, ανάλογα με τον τύπο του πιστολιού που χρησιμοποιείται, μονάδα κίνησης.

Ο θάλαμος ψεκασμού χρησιμεύει ως χώρος εργασίας για την εφαρμογή υλικού πούδρας και μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως φίλτρο αέρα και σύστημα συγκράτησης και αναγέννησης σκόνης. Το υγρό υλικό σκόνης διανέμεται από τη μονάδα δοσομέτρησης στο πιστόλι ψεκασμού, το οποίο χρησιμοποιείται για την παροχή του ηλεκτρικού φορτίου της σκόνης και την εφαρμογή του στο υπόστρωμα. Υπάρχουν τρεις τύποι ηλεκτροστατικών όπλων σε κοινή χρήση - Corona, Tribo και Bell. Όταν χρησιμοποιείτε πιστόλι ψεκασμού Corona για την εφαρμογή επικαλύψεων πούδρας, καθώς το υλικό πούδρας διέρχεται από το μπροστινό μέρος του πιστολιού, ένα ηλεκτρόδιο φόρτισης που τροφοδοτείται από τη μονάδα ισχύος τροφοδοτεί τα σωματίδια σκόνης στο πεδίο. Στην περίπτωση των πυροβόλων όπλων Tribo, η γόμωση δημιουργείται από τη σκόνη που διέρχεται από ένα διαφορετικό υλικό, όπως η κάννη του όπλου, και στην περίπτωση των πιστολιών Bell, το υλικό σκόνης φορτίζεται τόσο με αγωγιμότητα όσο και από εκκένωση κορώνας καθώς χυτεύεται από το το κουδούνι του όπλου. Σε κάθε περίπτωση, τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια μπορούν στη συνέχεια να προσκολληθούν στην ηλεκτρικά γειωμένη επιφάνεια του εξαρτήματος και θα παραμείνουν προσκολλημένα όσο διατηρούν μέρος του φορτίου τους. Οποιοσδήποτε υπερψεκασμός μπορεί να συλλεχθεί σε συστήματα ανάκτησης και ανάκτησης και να επαναχρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές εφαρμογές επεξεργασίας επιφανειών.

Επίστρωση σκόνης ρευστοποιημένης κλίνης: Σε αντίθεση με την ESD, όπου το υλικό επικάλυψης σκόνης ψεκάζεται ηλεκτροστατικά και προσκολλάται στην επιφάνεια, στην επίστρωση σκόνης ρευστοποιημένης κλίνης, τα προθερμασμένα μέρη βυθίζονται στο υλικό σκόνης στη ρευστοποιημένη κλίνη. Υπάρχει επίσης μια εναλλακτική επιλογή που ονομάζεται ηλεκτροστατική επίστρωση πούδρας σε ρευστοποιημένη κλίνη, η οποία δημιουργεί ένα σύννεφο ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων σκόνης πάνω από μια ρευστοποιημένη κλίνη μέσω της οποίας διέρχεται το τμήμα που πρόκειται να επικαλυφθεί.

Στάδιο ωρίμανσης: Οι ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του σταδίου σκλήρυνσης επίχρισης πούδρας καθορίζονται κυρίως από τη μέθοδο με την οποία εφαρμόζεται η επίστρωση πούδρας, καθώς και από τον τύπο του υλικού πούδρας που χρησιμοποιείται.

Ωρίμανση εξαρτημάτων με επίστρωση ESD: Τα εξαρτήματα που έχουν επικαλυφθεί με σκόνη χρησιμοποιώντας ESD πρέπει να σκληρυνθούν σε φούρνο σκόνης. Ενώ το πρόγραμμα σκλήρυνσης - η θερμοκρασία και ο χρόνος που η επίστρωση σκόνης πρέπει να παραμείνει στον φούρνο ωρίμανσης για να επιτευχθεί πλήρης σκλήρυνση - για ένα εξάρτημα με βαφή πούδρας εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος, το σχήμα και το πάχος του, συνήθως ο φούρνος ωρίμανσης λειτουργεί από 162 έως 232 μοίρες Κελσίου, με αποτέλεσμα οι χρόνοι θεραπείας να κυμαίνονται από δέκα λεπτά έως πάνω από μία ώρα. Ως εκ τούτου, τα μικρότερα εξαρτήματα με βαφή πούδρας απαιτούν μικρότερο χρόνο σκλήρυνσης και μικρότερους όγκους θερμού αέρα για πλήρη σκλήρυνση, ενώ τα μεγαλύτερα εξαρτήματα χρειάζονται περισσότερο. Όταν το επικαλυμμένο εξάρτημα ESD φτάσει στη βέλτιστη θερμοκρασία σκλήρυνσης στο φούρνο, τα σωματίδια της σκόνης λιώνουν και ρέουν μαζί για να σχηματίσουν ένα συνεχές φιλμ σε όλη την επιφάνεια του εξαρτήματος.

Εξαρτήματα με επίστρωση υγρού σκλήρυνσης: Για εξαρτήματα που έχουν επικάλυψη πούδρας σε ρευστή κλίνη, τα εξαρτήματα θερμαίνονται σε φούρνους παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιούνται για τη σκλήρυνση εξαρτημάτων με επικάλυψη ESD πριν από το στάδιο της επίστρωσης. Όταν το προθερμασμένο μέρος βυθίζεται στο υλικό επικάλυψης, τα σωματίδια σκόνης λιώνουν και ρέουν μαζί σε επαφή με τη θερμαινόμενη επιφάνεια του εξαρτήματος. Τα εξαρτήματα που είναι επικαλυμμένα με ηλεκτροστατική ρευστή κλίνη και επίστρωση πούδρας μπορούν είτε να προθερμανθούν πριν υπερθερμανθούν μέσω του νέφους επικάλυψης πούδρας - οπότε η επίστρωση πούδρας που παράγεται θα είναι σε αυτά που παράγονται με τη συμβατική μέθοδο ρευστής κλίνης - είτε το τμήμα μπορεί να θερμανθεί και πολυμερίζεται σε φούρνο ωρίμανσης μετά την επίστρωση, όπως συμβαίνει με τις επικαλύψεις που παράγονται με τη μέθοδο επίστρωσης ESD.

Σε κάθε περίπτωση, μόλις το επικαλυμμένο με πούδρα μέρος κρυώσει αρκετά για να το χειριστεί, μπορεί να συναρμολογηθεί, να συσκευαστεί και να αποσταλεί εάν είναι απαραίτητο.

Όταν εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη βάση, έχει θερμοσκληρυνόμενο υλικό επίστρωσης σκόνης κοντά μόρια πολυμερούς. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σκλήρυνσης, η σκόνη υφίσταται μια μη αναστρέψιμη χημική αντίδραση διασταύρωσης που συνδέει μακριές αλυσίδες μορίων πολυμερούς. Αυτή η αντίδραση αλλάζει τις φυσικές ιδιότητες και τη χημεία του υλικού, επιτρέποντάς του να σκληρύνει σε μια λεπτή, ομοιόμορφη, σκληρή επιφάνεια εάν ακολουθηθεί το σωστό πρόγραμμα σκλήρυνσης.

Οι θερμοπλαστικές επικαλύψεις πούδρας δεν απαιτούν κύκλο σκλήρυνσης. Αντίθετα, το θερμοπλαστικό υλικό απαιτεί μόνο τον χρόνο και τη θερμοκρασία που απαιτούνται για να λιώσει, να ρέει και να σχηματίσει μια επίστρωση μεμβράνης. Σε αντίθεση με το θερμοσκληρυνόμενο υλικό, το οποίο υφίσταται χημική αντίδραση κατά τη σκλήρυνση, τα θερμοπλαστικά υλικά δεν αλλάζουν τις φυσικές ή χημικές τους ιδιότητες όταν εκτίθενται στη θερμότητα. Ως εκ τούτου, μπορούν να επαναλυθούν, να αναμορφωθούν και να ανακυκλωθούν για μελλοντικές εφαρμογές επίστρωσης.

Κατά την επιλογή μεταξύ ενός θερμοσκληρυνόμενου και ενός θερμοπλαστικού υλικού επίστρωσης, πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφορα στοιχεία: η μέθοδος εφαρμογής και η προβλεπόμενη εφαρμογή της επίστρωσης.

Οι θερμοσκληρυνόμενες σκόνες γενικά εφαρμόζονται μόνο με τη μέθοδο ESD. Αυτός ο περιορισμός υπάρχει επειδή η εμβάπτιση προθερμασμένων μερών σε θερμοσκληρυνόμενη σκόνη μπορεί να προκαλέσει σταυροσύνδεση της περίσσειας σκόνης λόγω της συσσωρευμένης και της υπολειπόμενης θερμότητας στη ρευστοποιημένη κλίνη. Εφόσον η αντίδραση διασύνδεσης προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο υλικό σκόνης, τέτοια γεγονότα θα οδηγούσαν σε υπερβολική σπατάλη του υλικού επικάλυψης. Η διαδικασία σκλήρυνσης επιτρέπει στους θερμοσκληρυντές να αποκτούν σκληρότερες επικαλύψεις από τα θερμοπλαστικά, επιτρέποντάς τους να αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες και να παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή στις γρατσουνιές και στη φθορά. Ωστόσο, ένα πιο σκληρό φινίρισμα μπορεί επίσης να περιορίσει την αντοχή στην κρούση των θερμοσκληρυνόμενων επιστρώσεων και η υπερβολική σκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει την εύθραυστη επίστρωση, ειδικά για παχύτερες επικαλύψεις.

Η θερμοπλαστική σκόνη μπορεί να εφαρμοστεί χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ESD καθώς και τη μέθοδο εφαρμογής υγρής κλίνης και μπορεί γενικά να δημιουργήσει ισχυρότερες, πιο εύκαμπτες και ανθεκτικές στην κρούση επιστρώσεις από τη θερμοσκληρυνόμενη σκόνη. Ενώ η επαναρροή προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα όσον αφορά το κόστος υλικού, καθιστά επίσης τις θερμοπλαστικές επικαλύψεις σκόνης λιγότερο κατάλληλες για εφαρμογές υψηλής και έντονης θερμότητας, επειδή το υλικό επίστρωσης μπορεί να μαλακώσει ή να λιώσει.

Σχετικά με το υλικό βάσης
Οι επικαλύψεις πούδρας εφαρμόζονται κυρίως σε μεταλλικά υποστρώματα όπως χάλυβας, ανοξείδωτος χάλυβας και αλουμίνιο. Ωστόσο, μπορούν να εφαρμοστούν και σε μη μεταλλικά υποστρώματα όπως γυαλί, ξύλο ή ινοσανίδες μέσης πυκνότητας. Η γκάμα των υλικών που είναι κατάλληλα για τη διαδικασία επικάλυψης με σκόνη περιορίζεται σε υλικά που μπορούν να αντέξουν τις θερμοκρασίες που απαιτούνται για την τήξη και τη σκλήρυνση του υλικού επικάλυψης με σκόνη χωρίς να λιώσουν, να παραμορφωθούν ή να καούν.

Το επιλεγμένο υλικό βοηθά επίσης στον προσδιορισμό της μεθόδου εφαρμογής που χρησιμοποιείται. Δεδομένου ότι τα μέταλλα μπορούν να γειωθούν ηλεκτρικά, το υλικό επικάλυψης εφαρμόζεται γενικά σε μεταλλικά υποστρώματα με τη μέθοδο ηλεκτροστατικού ψεκασμού, αλλά είναι επίσης δυνατή η εφαρμογή τους με τη μέθοδο της ρευστής κλίνης. Από την άλλη πλευρά, επειδή τα μη μέταλλα δεν μπορούν να γειωθούν επαρκώς, απαιτούν την εφαρμογή επιχρισμάτων πούδρας χρησιμοποιώντας μια μέθοδο επίστρωσης με σκόνη ρευστής κλίνης.

Επεξεργασία επιφανειών και ιδιότητες επίστρωσης πούδρας
Οι βαφές πούδρας μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων, επιφανειακών επεξεργασιών, υφών και πάχους που δεν επιτυγχάνονται εύκολα με τις συμβατικές μεθόδους εφαρμογής υγρών επιστρώσεων. Τα υλικά επικάλυψης σε σκόνη, τα οποία μπορούν να παραχθούν ουσιαστικά σε οποιοδήποτε χρώμα, μπορούν να διαμορφωθούν τόσο για προστατευτικούς όσο και για διακοσμητικούς σκοπούς. Η προκύπτουσα επιφανειακή επεξεργασία που επιτυγχάνεται από το υλικό πούδρας κυμαίνεται από ματ έως γυαλιστερό και από διαφανές έως αστραφτερό ή μεταλλικό. Διάφορες υφές είναι επίσης διαθέσιμες για διακοσμητικούς σκοπούς ή για να κρύψουν τις ατέλειες της επιφάνειας.

Η διαδικασία βαφής σε σκόνη επιτρέπει ένα ευρύτερο φάσμα πάχους επίστρωσης. Σε σύγκριση με τη διαδικασία εναπόθεσης υγρού, η εναπόθεση σκόνης μπορεί πιο εύκολα να παράγει παχύτερες και πιο ομοιόμορφες επικαλύψεις, ειδικά όταν χρησιμοποιείται η μέθοδος εναπόθεσης ρευστής κλίνης. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ESD, είναι επίσης δυνατό να επιτευχθούν λεπτές, ομοιόμορφες επικαλύψεις. αν και όχι τόσο λεπτές όσο οι επικαλύψεις που επιτυγχάνονται με τη διαδικασία υγρής επίστρωσης.

Πλεονεκτήματα της επικάλυψης σε σκόνη
Η διαδικασία βαφής σε σκόνη προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους υγρής επίστρωσης, όπως αυξημένη ανθεκτικότητα, πιο εξειδικευμένες επιφανειακές επεξεργασίες, μικρότερη επίδραση στο περιβάλλον, ταχύτερο χρόνο επεξεργασίας και χαμηλότερο κόστος υλικού.

Εκτός από το ότι είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία φινιρισμάτων, τα χρώματα σε σκόνη είναι γενικά πιο ανθεκτικά και μακροχρόνια από τα υγρά χρώματα. Παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή σε κρούση, υγρασία, χημικά και φθορά και παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από γρατσουνιές, τριβές, διάβρωση, ξεθώριασμα και γενική φθορά. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα καθιστούν πολύ κατάλληλα για εφαρμογές με υψηλή ανάπτυξη και υψηλή ΚΙΝΗΣΗ στους ΔΡΟΜΟΥΣ.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της διαδικασίας επίστρωσης με σκόνη είναι η έλλειψη εκπομπών διαλυτών και διοξειδίου του άνθρακα, επικίνδυνων απορριμμάτων που απαιτούν απόρριψη και γενικές απαιτήσεις ασταριού επιφάνειας. Αυτές οι εξαιρέσεις περιορίζουν την ποσότητα των τοξικών και καρκινογόνων ουσιών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας και συμβάλλουν στην αναγνώριση της επικάλυψης σε σκόνη ως μια πιο οικολογική εναλλακτική λύση έναντι των υγρών επικαλύψεων.

Η διαδικασία επικάλυψης σε σκόνη μπορεί να έχει πολύ χαμηλότερο μακροπρόθεσμο κόστος σε σύγκριση με τη διαδικασία υγρής επίστρωσης επειδή γενικά έχει ταχύτερη ανακύκλωση και μεγαλύτερη χρήση του υλικού επικάλυψης. Επειδή η φάση σκλήρυνσης της επικάλυψης πούδρας επιτρέπει τη συναρμολόγηση, τη συσκευασία και την αποστολή εξαρτημάτων με βαφή πούδρας αμέσως μετά την ψύξη, τα εξαρτήματα ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στο απόθεμα, επιτρέποντας στους κατασκευαστές και στους παρόχους υπηρεσιών φινιρίσματος ταχύτερη επεξεργασία και λιγότερες απαιτήσεις χώρου αποθήκευσης. Η διαδικασία επικάλυψης σε σκόνη επιτρέπει επίσης τη συλλογή και την ανακύκλωση περίσσειας υλικού αντί των απορριμμάτων, μειώνοντας την ποσότητα των απορριμμάτων που απαιτούν απόρριψη, αυξάνοντας τη χρήση του υλικού επίστρωσης και μειώνοντας το κόστος των υλικών με την πάροδο του χρόνου.

Περιορισμοί επίχρισης πούδρας
Αν και η διαδικασία επικάλυψης σε σκόνη προσφέρει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την υγρή επίστρωση, έχει επίσης τους περιορισμούς της. Οι περιορισμοί της βαφής πούδρας περιλαμβάνουν περιορισμένο εύρος κατάλληλων υλικών υποστρώματος, δυσκολία στην ομοιόμορφη παραγωγή, λεπτές επικαλύψεις, μεγαλύτερους χρόνους προετοιμασίας της έγχρωμης επίστρωσης, μεγαλύτερους χρόνους στεγνώματος και σκλήρυνσης για μεγάλα εξαρτήματα και υψηλότερο κόστος εκκίνησης.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα υλικά βάσης πρέπει να είναι σε θέση να αντέχουν τις απαιτήσεις θερμοκρασίας του σταδίου σκλήρυνσης για να είναι κατάλληλα για βαφή πούδρας. Αν και το υλικό μπορεί να αντέξει τη θερμότητα, η επίτευξη ομοιόμορφης επίστρωσης μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται προβληματική, ειδικά για λεπτές ή πολύχρωμες επιστρώσεις. Οι λεπτές επικαλύψεις είναι δύσκολο να παραχθούν επειδή είναι δύσκολο να ελεγχθεί η ποσότητα του υλικού σε σκόνη που εφαρμόζεται στο υπόστρωμα κατά τη φάση της εφαρμογής, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται ομοιόμορφη επίστρωση. Οι πολύχρωμες επικαλύψεις είναι δύσκολο να παραχθούν γρήγορα, επειδή μεταξύ των αλλαγών χρώματος κάθε υπερψεκασμός πρέπει να συλλέγεται και να καθαρίζεται επιμελώς από την περιοχή ψεκασμού. Διαφορετικά, θα μπορούσε να προκαλέσει διασταυρούμενη μόλυνση σε ανακυκλωμένα ή επαναχρησιμοποιημένα υλικά.

Αν και η διαδικασία επικάλυψης σε σκόνη μπορεί να έχει χαμηλότερο κόστος με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική η χρήση υγρών επικαλύψεων για συγκεκριμένες εφαρμογές επικάλυψης. Για παράδειγμα, ενώ τα επικαλυμμένα με πούδρα εξαρτήματα έχουν συνήθως ταχύτερη περιστροφή, τα μεγάλα, παχιά ή βαριά εξαρτήματα τείνουν να απαιτούν υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερους χρόνους σκλήρυνσης και στεγνώματος. όχι μόνο αυτά τα εκτεταμένα προγράμματα σκλήρυνσης θα καθυστερούσαν τη διαδικασία κατασκευής, αλλά θα οδηγούσαν επίσης σε υψηλότερο ενεργειακό κόστος. Για αρχάριους κατασκευαστές και φινιριστές, η αρχική επένδυση σε εξοπλισμό βαφής πούδρας είναι επίσης υψηλότερη από την υγρή επίστρωση, καθώς η διαδικασία απαιτεί πιστόλι ψεκασμού, ειδικό θάλαμο ψεκασμού και φούρνο ωρίμανσης. Οι δύο τελευταίες συσκευές προσθέτουν σημαντικά στο αρχικό κόστος εκκίνησης και μπορούν να κάνουν την επίστρωση πούδρας ακατάλληλη για λειτουργία χαμηλού προϋπολογισμού.

Επιλογή παρόχου υπηρεσιών φινιρίσματος
Η διαδικασία βαφής πούδρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποικιλία κατασκευαστικών εφαρμογών. Συγκεκριμένες απαιτήσεις παραγωγής της εφαρμογής - π.χ. είτε πρόκειται για πρωτότυπο, εφάπαξ παραγωγή, μακροπρόθεσμη παραγωγή κ.λπ. -  βοηθήστε να προσδιορίσετε τον πάροχο υπηρεσιών τελικής επεξεργασίας που είναι πιο κατάλληλος.

Για τους κατασκευαστές που δεν μπορούν να κάνουν εσωτερική βαφή πούδρας, οι εργασίες δημιουργίας πρωτοτύπων, σύντομης και μεγάλης παραγωγής μπορούν να διεκπεραιωθούν από ένα κατάστημα ή πάροχο υπηρεσιών φινιρίσματος που προσφέρει βαφή πούδρας. Τα εργαστήρια διατίθενται σε όλα τα μεγέθη (από εργασίες για ένα άτομο έως επιχειρήσεις με εκατοντάδες εκπαιδευμένους υπαλλήλους) και με μεγάλη ποικιλία επιλογών επίστρωσης. Για εφαρμογές φινιρίσματος μεγάλου όγκου, οι πάροχοι υπηρεσιών φινιρίσματος μπορεί επίσης να αποδειχθούν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση. Αυτοί οι προμηθευτές μπορούν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν προσαρμοσμένα συστήματα επίστρωσης για συγκεκριμένα εξαρτήματα, διασφαλίζοντας ότι τα εξαρτήματα επικαλύπτονται με συνέπεια και σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Αν και αυτή η επιλογή είναι ακριβή, όπως μετριέται με την αρχική επένδυση, σε μερικά χρόνια η δεύτερη επιλογή μπορεί να αποδειχθεί πολύ χαμηλότερο κόστος.

Ορισμένοι κατασκευαστές μπορεί να επιλέξουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες φινιρίσματος στο εσωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να επενδύσουν στην αγορά εξοπλισμού βαφής πούδρας. Η αρχική επένδυση σε εξοπλισμό είναι υψηλή και οι εργαζόμενοι πρέπει να εκπαιδευτούν για να χειρίζονται και να συντηρούν τις μηχανές, αλλά μακροπρόθεσμα αυτή η επιλογή μπορεί να αποδειχθεί μια πιο οικονομική εναλλακτική λύση, ειδικά εάν οι εργασίες βαφής σε σκόνη εκτελούν τακτικά.

Οι έμποροι εξοπλισμού φινιρίσματος μπορούν να προσφέρουν τυπικό εξοπλισμό βαφής πούδρας και υπηρεσίες σχεδίασης και κατασκευής για προσαρμοσμένα συστήματα βαφής πούδρας, καθώς και να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες εκπαίδευσης και συντήρησης για τα συστήματα. Είτε ένας κατασκευαστής θέλει να επενδύσει στην αγορά εξοπλισμού εκτός ραφιού είτε στην κατασκευή ενός προσαρμοσμένου συστήματος, οι εκπαιδευμένοι σύμβουλοι βαφής πούδρας μπορούν να παρέχουν κάποια διορατικότητα και βοήθεια, καθώς μπορούν να παρέχουν αδιάφορες γνώσεις και επαφές με τους προμηθευτές.

Όταν αποφασίζετε μεταξύ της ολοκλήρωσης εργασιών βαφής πούδρας στο εσωτερικό ή της εξωτερικής ανάθεσης σε ένα κατάστημα ή εργολάβο, είναι σημαντικό για τον κατασκευαστή να κατανοήσει το κόστος και τα οφέλη και των δύο επιλογών, προκειμένου να επιλέξει αυτή που ταιριάζει καλύτερα στην εφαρμογή βαφής πούδρας της εταιρείας.